De methode Gesret : de techniek om een asthma crisis te doen stoppen

Een aantal mensen hebben mij geschreven met de vraag naar een eenvoudige verklaring over hoe men het bewuste punt moet opzoeken en hoe men de techniek moet gebruiken om een astma aanval te doen stoppen. 

Het probleem gebied is - in 90% van de gevallen - gesitueerd onder de linker oksel, en erg zelden onder de rechter oksel of aan de beide zijden ( verklarende woordenlijst ).

Hoe men het punt kan vinden:

  • Plaats uw rechter hand op de linker thorax, zodanig dat de wijsvinger onder de linker oksel is.

  • Zoek met deze vinger om de ruimte te vinden tussen twee ribben.

  • Masseer zachtjes de ruimte tussen de ribben, terwijl zoekend naar een klein knobbeltje.

  • Je moet daar een punt vinden (of meerdere punten) dat erg pijnlijk is bij aanraking van je vingers: zoiets als een klein vetbolletje (lipodystrofie) dat je onder de vingers kan rollen.

Van zodra je dat gevonden hebt: 

  • Geef een zachte druk, wat de patiënt al zal doen grimassen van de pijn. Masseer nu zachtjes terwijl je drukt tegen de grens van de pijn die de patiënt kan verdragen. Op dit moment moet de patiënt diep inademen. Je zal ontdekken dat het ademen gemakkelijker gaat.

  • Indien masseren en drukken géén 100% verbetering oplevert, dan moet je gaan zoeken naar een ander knobbeltje vlakbij waar je aan het werken was, of onder de rechter oksel (zelden).

  • Dit moet de complete crisis kunnen oplossen. 

Opgelet :

Deze techniek is niet bruikbaar voor ademhalingsmoeilijkheden die géén astma zijn maar een spasme van de luchtpijp (pharynx). Deze toestand wordt soms "valse astma" genoemd.
Indien u nog verdere informatie nodig heeft, stuur mij een e-mail en ik zal je gerust verder helpen.